Information

om Shavaneser/korthåret havaneser

Shavaneser/korthåret havaneser er født i USA, og ligeledes i EUROPA. De er IKKE godkendt af FCI. Klik på linket herunder:

www.dogbreedinfo.com/havanesephotos7.htm

Se også på side 8 og 10

Information about Chondrodysplasia/ bad fronts

Information

til nye hvalpekøbere

Udskriv denne side i Pdf format klik her Klik og udskriv Informationen

Størsteparten af Dansk Kennel Klub's opdrættere er seriøse med deres hundehold og bestræber sig på at levere sunde og velfungerende hvalpe, men det er desværre også en kendsgerning, at der er forskel på kvaliteten hos opdrætterne,  man kan risikere at få en hvalp, der hverken er sund eller velfungerende. Det er altså nødvendigt at udstyre sig med sund kritisk sans og som hovedregel altid besøge mere end én opdrætter, så man har et sammenligningsgrundlag. Man skal have sin hund i måske ti, tolv eller fjorten år, så det vil være temmelig letsindigt ikke at tænke sig godt om.

Hos opdrætteren skal man føle sig velkommen. Man må ikke føle, at der er købetvang, fordi man kommer på besøg for at hilse på hundene og danne sig et indtryk af forholdene. Og man skal se sig for og spørge løs.

Mange mennesker bryder sig ikke om at spørge for meget, og er måske bange for at stille dumme spørgsmål. Men det er aldrig dumt at spørge, når der er noget, man gerne vil vide.

Man kan godt danne sige et indtryk af, om det er reel information, man bliver præsenteret for - eller om der måske snarere er tale om en regulær salgsoffensiv og forherligelse af egne hunde. Det er vigtig at man er på bølgelængde med opdrætteren, og føler sig godt tilpas i hans/hendes  hjem. Man kan altid få et fingerpeg om hygiejnen og standarden hos opdrætteren, ved at kikke på hjemmet og de omgivelser hundene lever i.

Hos hvalpene skal der være rent og ordentligt, som hos de øvrige hunde, og de skal have rigelig plads at røre sig på, ikke stå i bure og små indhegninger. Hvalpene skal være sunde og raske at se på. De skal være faste og trivelige, uden at være fede. Øjnene skal være klare, de må ikke være røde, irriterede eller rindende, ligesom hvalpene også skal være rene omkring øjnene, Ørerne skal være rene indeni. Både hvalpene og de voksne skal være rene og velplejede.

Hvalpenes opførsel er mindst lige så vigtig. De skal være livlige og legesyge, nysgerrige og energiske. De skal være tillidsfulde overfor mennesker - man skal kunne mærke på dem, at de er vant til at omgås mennesker og at være "i hænder". Er de sky, ængstelige eller ligefrem unddrager sig kontakt, gør man bestemt klogt i at købe et andet sted, også selv om opdrætteren hævder det er fordi hundene ikke kender jer.

Hvalpe vokser og udvikler sig hurtigt, og deres udvikling sker i nogle faser, der hænger nøje sammen med deres alder. En af de fundamentalt vigtige udviklingsfaser kalder man prægningsfasen. Den begynder, når hvalpene er tre uger og varer, til de er otte uger. Altså det meste af den tid, hvalpene er hos opdrætteren (kennelen).

I denne tid skal hvalpene hver dag i nær fysisk kontakt med mennesker, de skal have lov til at undersøge vores ansigt, som de gerne vil snuse til og slikke. Gennem denne nære kontakt præges hvalpene på mennesker, sådan at de egentlig kommer til at opfatte os som artsfæller. Denne proces er en forudsætning for det nære forhold mellem hund og menneske.

Uden denne prægning kommer hvalpene aldrig til at fungere i en familie, og det kan ikke lade sig gøre at indhente det forsømte på et senere tidspunkt. Det er derfor vigtigt, at man køber hvalp et sted, hvor hvalpen er præget godt på både børn og voksne.

Avl:

Man skelner mellem kryds og linieavl.

Med krydsavl forstås, at 2 individer uden fælles aner sættes sammen. Denne metode anvendes oftest af nye opdrættere eller opdrættere, der enten ikke kender deres linier godt nok eller linierne, de har, ikke er tilstrækkelige sunde eller racetypiske, til at kunne anvendes i. linieavl.

Resultatet af en sådan parring er uforudsigelig.

Linieavl:

Med linieavl forstås at 2 individer med nogle fælles aner sættes sammen. Denne metode anvendes mest af opdrættere, der har en del erfaring, og en dybdegående viden, om deres linier, samt en viden om, at der er sunde racetypiske hunde, uden alvorlige arvelige sygdomme bag. Dette er uhyre vigtigt, da alle, både gode og mindre gode ting, fordobles.

Ved denne metode kan man nogenlunde forudsige hvordan afkommet vil blive af type, størrelse, væsen m.m

Købekontrakt:

De fleste opdrættere anvender en købekontrakt, når de sælger hvalpe.

Det kan enten være en standard formular fra DKK. eller en opdrætteren selv har lavet.

Som køber er det vigtigt at læse kontrakten grundig igennem, og ikke skrive under hvis der er noget man er i tvivl om, eller ikke forstår, spørg hellere en ekstra gang. Der kan f.eks. være udtryk som " 6/6 saksebid" hvilket betyder at hvalpen har 6 tænder mellem hjørnetænderne både i over og undermund. "saksebid" betyder at tænderne i overmunden dækker dem i undermunden.

Ligeledes er det en god ide at gennemgå racens standard, så man som køber kan se hvordan en voksen hund skal se ud. 

Det er vigtig at se forældrene til hvalpene i deres vante omgivelser, det kan dog være at opdrætteren ikke selv er ejer af hannen. Nogle opdrættere tilbyder at levere hvalpen direkte i dit hjem, en form for handel som ikke finder støtte i nogle af de klubber som DKK opdrættere samarbejder med.

Det kan være meget svært at stå som hvalpekøber overfor en veltalende opdrætter, som vil sælge sin vare, se dig godt omkring, vurder om forholdene falder i din smag, mange opdrættere har ikke én eneste hund ud over den produktive alder, så her er det måske ikke så meget kærligheden til racen man ser på, mere det lukrative i den 

I  FCI og  DKK er man af den overbevisning, at opdræt af hunde skal være en hobby. Man må meget gerne drive sin hobby professionelt og så kvalificeret som overhovedet  muligt. Og FCI/DKK har da heller ikke det fjerneste imod, hvis en opdrætter skulle kunne tjene penge på sit opdræt. Men hvis det er økonomien, som er drivkraften for ens hundeavl, så vil DKK ærlig talt helst være fri. Citat fra Hunden nr. 5 i maj 2002, af Jørgen Hindse Madsen.

Køb aldrig en hvalp af medlidenhed, det fortryder man som ofte senere. Er forholdene for ringe eller er hvalpene/hundene i ringe stand, så kontakt Dansk Kennel Klub. Tlf. 56 18 81 00,

Før du køber hund kursus

Vi vil herfra opfordre alle som tænker på at købe hund, til at deltage i et af kurserne som Dyrenes beskyttelse og DKK i samarbejde arrangere rundt i landet. De 25 kr. det koster at deltage, kan i sidste ende vise sig at være givet godt ud.

Kontakt Dyrenes Beskyttelse  Tlf. 33 28 70 00  eller Dansk Kennel Klub  Tlf. 56 18 81 00 for oplysninger om, hvor kurserne afholdes.

Opdateret  den 08-05-2009